Kan magnesiumtilskudd bedre søvnforstyrrelser?

Mange opplever å sove bedre hvis de tar magnesiumtilskudd før de legger seg. Søvnforstyrrelser er ett av flere mulige symptomer ved magnesiummangel, selv om søvnforstyrrelser selvsagt kan ha andre årsaker enn magnesiummangel.

Hva er årsaken til at magnesium kan gi bedre søvn?

Bilde fra Wikipedia

Magnesium er helt nødvendig for normal funksjon av signalstoffer i hjernen. De viktigste signalstoffene i hjernen er det avslappende GABA og det aktiverende glutamat. GABA er et signalstoff i hjernen som beroliger hjernen og hjelper den til å koble av. Glutamat virker inn på flere mottakermolekyler, hvorav den viktigste variantenNMDA inaktiveres av magnesium. Ved for høy aktivitet i hjernen som kan skje ved for lite magnesium, kan vi ha for mye hjerne- / tankeaktivitet som gjør det vanskelig å sovne inn.

Illustrasjon av hvordan signalstoffer (nevrotransmittere) sendes mellom nerveceller for å overbringe informasjon

Det er mange andre signalstoffer som påvirker hvor aktiv hjernen er, slik som noradrenalin, serotonin og histamin. Imidlertid er GABA og glutamat det henholdsvis viktigste beroligende signalstoffet og aktiverende signalstoffet hjernen har. Samlet sett er GABA og glutamat ansvarlige for mer enn 80 % av signalene i hjernen.

Faktisk er både angst og søvnforstyrrelser symptomer ved magnesiummangel. Det er selvsagt mange andre mulige årsaker til angst og søvnforstyrrelser enn magnesiummangel.

Illustrasjon fra hikingartist.com

Hvis man vil undersøke om man har mangesiummangel via blodprøver, så må man være klar over at standardprøvene i allmennpraksis ikke gir et godt mål på magnesiumnivået i kroppen. Dersom man vil ha gode prøver, må man ta blodprøver som man må betale for selv og / eller ta døgnmåling av utskillelsen av magnesium i urinen. Les mer om det i denne artikkelen som jeg har skrevet tidligere.

Nesten halvparten av eldre pasienter har problemer med søvnforstyrrelser. En studie fra 2012 der halvparten av forsøkspersonene fikk 500 mg magnesium og den andre halvparten fikk ikke-virksomt stoff, fant at eldre mennesker har god effekt av magnesiumtilskudd. De sovner lettere inn, sover lengre om morgenen og har bedre søvnkvalitet. En annen interessant studie på dette fra 2000, undersøkte magnesiuminnholdet i hjernen til forsøksdyr og fant god effekt av magnesium på søvn i en dyrestudie.

Som jeg har omtalt tidligere, har inntaket av magnesium fra kostholdet falt fra rundt 500 mg daglig for 100 år siden, til rundt 200 mg daglig i dag. Man bør også holde seg unna kosttilskudd med magnesiumoksid og magnesiumhydroksid, fordi de tas dårlig opp i tarmen. Jeg har skrevet om forskjellige typer magnesiumtilskudd i en tidligere artikkel om magnesium.

Har du hatt god effekt av å ta magnesiumtilskudd mot søvnforstyrrelser?

3 kommentarer til «Kan magnesiumtilskudd bedre søvnforstyrrelser?»

 1. Ja virkelig. Jeg bruker epsomsalt annenhver kveld til fotbad. Bruker magnesiumolje som jeg sprayer på føttene og beina hver kveld. Våkner aldri mer kl 04.00 og ikke får sover mer. Påfølgende trøtt hele dagen. Nå sover jeg 7 -8 timer og er klar og våken på dagtid!

 2. Hei!
  Jeg har de siste 7-8 mnd tatt magnesiumtilskudd med veldig god effekt. Jeg trener en del om merker at jeg henter meg inn fortere etter øktene, sover bedre og er mer avslappet i kroppen.
  Jeg nevnte dette for fastlegen min og han var negativ til at jeg tok dette tilskuddet. Han mener at de fleste får det de trenger gjennom kosten.. Og han mente at magnesium var et sterkt stoff som ble brukt i behandling av forskjellige sykdommer, og det å ha for mye magnesium i kroppen ikke var bra. Han hadde hatt flere pasienter som hadde for høye verdier…
  Jeg tok en blodprøve (som jeg har skjønt er ganske upresis når det gjelder magnesiumverdier), men den var helt innenfor normalområdet. Nå vet jo ikke jeg om verdiene er normale på grunn av tilskuddet eller om de alltid har vært det, og jeg vet heller ikke hva jeg skal gjøre…. Er redd for å fortsette og at jeg gjør noen galt, men samtidig så har jeg hatt så god effekt at jeg har lyst til å fortsette… har dere noe råd og tips? jeg tar 200 mg daglig med SHIFT supermagnesium. Kan jeg risikere at jeg får for høye verdier om jeg fortsetter å ta magnesium?
  På forhånd takk for svar!
  Stine.

  1. Hei! Blodprøven du har tatt hos din Fastlege viser ikke nivå i røde blod celler. Kroppen vil holde magnesium status i plasma på et konstant nivå. En magnesium test i røde blod celler er det kun LAB1 som tar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *